Kysymyksiä ja vastauksia

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä Zaditen on?
Zaditen silmätipat kerta-annospakkauskessa (20 x 0,4 ml) on kausiluonteiseen allergiseen silmätulehdukseen tarkoitettu lääke.

Miten Zaditen silmätipat eroavat muista ilman reseptiä saatavista silmätipoista?
Zaditen on ensimmäinen antihistamiinitippa ilman reseptiä. Zaditen vaikuttaa allergiseen reaktioon kolmen vaikutusmekanismin kautta ja tuo siksi nopeaa oireidenlievitystä, joka kestää pitkään.

Voiko Zaditen silmätippoja käyttää lapsille?
Kyllä, Zaditen silmätippoja voi käyttää 3 vuotiaille ja vanhemmille lapsille kausiluonteisen allergisen silmätulehduksen oireenmukaiseen hoitoon.

Tarvitseeko Zaditen silmätippoja käyttää ennakoivasti?
Ei, koska Zaditen silmätippojen vaikutus alkaa nopeasti, riittää kun aloitat hoidon oireiden ilmaannuttua.

Onko Zaditen silmätippojen käyttöaika rajoitettu?
Ei, Zaditen silmätippoja voit käyttää niin kauan kuin sinulla on allergiaoireita.

Voiko Zaditen silmätippoja käyttää ympärivuotiseen allergiseen silmätulehdukseen?
Zaditen on tarkoitettu kausiluonteisten allergisten silmäoireiden hoitoon.

Voiko Zaditen silmätippoja käyttää piilolinssien kanssa?
Kyllä, Zaditen silmätippoja voi käyttää piilolinssien kanssa koska kerta-annospakkauksessa ei ole säilytysainetta. Yleinen suositus on kuitenkin välttää piilolinssien käyttöä allergiaoireiden aikana.

Miten minun pitäisi menetellä jos käytän myös muita silmätippoja?
Jos käytät muita silmätippoja samanaikaisesti tulee sinun pitää 5 minuutin tauko eri valmisteiden annostelun välillä. Mikäli käytät kostuttavia silmätippoja yhdessä Zaditen silmätippojen kanssa, tulee kostuttava silmätippa annostella silmään aina viimeisenä.

Voinko käyttää Zaditen silmätippoja jos olen raskaana?
Mikäli olet raskaana tai epäilet olevasi raskaana tulee sinun keskustella asiasta lääkärisi kanssa. Zaditen silmätippojen käytöstä raskaana oleville ei ole riittävästi tietoa.

Voinko käyttää Zaditen silmätippoja jos imetän?
Kyllä, voit käyttää Zaditen valmistetta imetyksen aikana.

Mitä teen jos oireet eivät helpotu Zaditen silmätipoilla?
Mikäli oireet eivät helpotu muutamassa päivässä, käänny lääkärin puoleen.

Mitä teen jos punoittavassa silmässä tuntuu kipua tai havaitsen näön heikkenemistä?
Hakeudu nopeasti lääkäriin, mikäli tunnet punoittavassa silmässä kipua tai havaitset näön heikkenemistä, sillä se voi olla merkki vakavammasta lääkärin hoitoa vaativasta sairaudesta.

Voiko Zaditen silmätipat aiheuttaa haittavaikutuksia?
Kuten kaikilla lääkkeillä, Zaditen silmätipoillakin voi olla haittavaikutuksia. Kaikki eivät niitä kuitenkaan saa. Harvemmalla kuin yhdellä kymmenestä esiintyy silmien ärsytystä tai särkyä tai silmätulehdusta.

Miten säilytän Zaditen silmätipat kerta-annospakkauksessa?
Suoja- eli foliopakkauksen avaamisen jälkeen repäisyliuskassa jäljellä olevia kerta-annoksia voidaan säilyttää irrallaan yhden kuukauden. Ulkopakkauksessa jäljellä olevat kerta-annokset voidaan säilyttää 3 kuukautta.

Voinko käyttää samaa kerta-annosta aamulla ja illalla?
Ei, Zaditen silmätipat kerta-annospakkauksessa eivät sisällä säilytysainetta ja on siksi käytettävä heti kerta-annoksen avaamisen jälkeen. Kerta-annos hävitetään käytön jälkeen.

Miten pitkään Zaditen silmätipat säilyvät?
Avaamaton ulkopakkaus säilyy 2 vuotta valmistuksesta. Älä käytä Zaditen silmätippoja ulkopakkaukseen ja kerta-annospakkaukseen merkityn viimeisen käyttöpäivämäärän jälkeen. Viimeinen käyttöpäivämäärä tarkoittaa kuukauden viimeistä päivää. Katso myös "Miten säilytän Zaditen silmätipat kerta-annospakkauksessa?"

Miten hävitän vanhentuneet Zaditen silmätipat?
Lääkkeitä ei tule heittää viemäriin eikä hävittää talousjätteiden mukana. Käyttämättömiä lääkkeitä voi viedä apteekkiin. Näin menetellen suojelet luontoa.

Zaditen ketotifeeni
Thea-nordic